Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας στο εξωτερικό: το παράδειγμα του γερμανόφωνου χώρου (με ιδιαίτερη έμφαση στην Αυστρία)

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Κάτσικας, Σ. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας: Αρχές-προβλήματα-προοπτικές
Επιμελητές συλλογικού έργου: Αντωνοπούλου, Ν., Τσαγγαλίδης, Α., Μουμτζή, Μ.
Eκδότης: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Τμήμα Στήριξης και Προβολής της Ελληνικής
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Χρόνος έκδοσης: 2000
Αριθμός ISBN: 9607779150
Σελίδες: 157-166 (10)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Παρουσιάζεται η διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας στις γερμανόφωνες χώρες και ιδιαίτερα στην Αυστρία. Οι φορείς που προσφέρουν μαθήματα νέας ελληνικής στις χώρες αυτές είναι τα πανεπιστήμια, οι ιδιωτικές σχολές ξένων γλωσσών και η λαϊκή επιμόρφωση, ένας θεσμός πολύ ανεπτυγμένος στις τρεις γερμανόφωνες χώρες. Τα Κέντρα Λαϊκής Επιμόρφωσης, τα λεγόμενα Λαϊκά Πανεπιστήμια (Volkshochschulen) επιδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση και προσφέρουν αντί συμβολικής σχεδόν τιμής μαθήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής γυμναστικής, χορού κά. Τα μαθήματα ξένων γλωσσών συνήθως διαρκούν 12-15 εβδομάδες με ένα μάθημα 90 λεπτών την εβδομάδα. Η ζήτηση της ελληνικής γλώσσας στις γερμανόφωνες χώρες είναι, σύμφωνα με το συγγραφέα, ιδιαίτερα αυξημένη γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από το αυξημένο ενδιαφέρον των γερμανικών εκδοτικών οίκων να εκδώσουν εγχειρίδια διδασκαλίας γραμματικής και λεξικά νέας ελληνικής. Στα μαθήματα συναντά κανείς όλες τις ηλικίες από 18 ως 60 ετών και όλα τα μορφωτικά επίπεδα. Βάσει των ερωτηματολογίων που συμπλήρωναν επί 6 χρόνια συγκεκριμένοι μαθητές σε δύο Λαϊκά Πανεπιστήμια της Αυστρίας, τα κυριότερα κίνητρα για την εκμάθηση της νέας ελληνικής είναι οι διακοπές στην Ελλάδα, η μελλοντική εγκατάσταση στην Ελλάδα και ο γάμος, ο αρραβώνας ή ο έρωτας με Έλληνα ή Ελληνίδα, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ανάκτηση της χαμένης διγλωσσίας. Παρ’ όλες όμως τις παραπάνω θετικές προϋποθέσεις τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Το επίπεδο των μαθημάτων είναι χαμηλό και λίγοι είναι τελικά εκείνοι που μαθαίνουν να μιλούν ελληνικά με άνεση. Οι κύριες αιτίες είναι: οι ανεπαρκείς ώρες διδασκαλίας, η έλλειψη ελληνόφωνου περιβάλλοντος η οποία στην Αυστρία είναι εντονότερη απ’ ό,τι στη Γερμανία, η μεγάλη ηλικία των διδασκομένων, η ανεπαρκής ή ανύπαρκτη εκπαίδευση των διδασκόντων καθώς και οι ελλείψεις που παρουσιάζει το διδακτικό υλικό. Τέλος, αναφέρονται το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική αγορά, αλλά και οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο συνοδευτικό υλικό που είναι αναγκαίο για την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών β) δείγματα διδακτικού υλικού
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία β) μικρή έκταση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
Λέξεις - κλειδιά: Αυστρία | Γερμανία | διδακτικό υλικό | εκπαίδευση διδασκόντων | εξωτερικό | κίνητρα εκμάθησης | Λαϊκά Πανεπιστήμια | μέθοδοι διδασκαλίας | συνοδευτικό διδακτικό υλικό | φορείς διδασκαλίας |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 07-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ