Συγγραφέας: Χατζησαββίδης, Σ. | Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της γλώσσας και των μαθηματικών. Εκπαίδευση γλωσσικών μειονοτήτων
Επιμελητές συλλογικού έργου: Τρέσσου, Ε., Μητακίδου, Σ.
Eκδότης: Παρατηρητής
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Χρόνος έκδοσης: 2002 Αριθμός ISBN: 9603741914 Σελίδες: 467-474 (8) Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Παρουσιάζεται η πρόταση διδασκαλίας της ελληνικής σε αρχάριους μαθητές (αρχικό στάδιο) της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και στο διδακτικό υλικό που σχεδιάστηκε και παράχθηκε στο πλαίσιο του Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων».
Κατά το αρχικό αυτό στάδιο διδασκαλίας, τίθεται ως βασική επιδίωξη η κατάκτηση εκ μέρους των μουσουλμανοπαίδων του βασικού λεξιλογίου και των βασικών σχημάτων δομής της νέας ελληνικής, ώστε να αποκτήσουν μια σχετική άνεση στην παραγωγή και την κατανόηση προφορικού λόγου, με τελικό στόχο να επικοινωνούν στοιχειωδώς στα νέα ελληνικά. Επιδιώκεται επίσης μια πρώτη εξοικείωση με τα γράμματα της νέας ελληνικής. Το περιεχόμενο του πρώτου σταδίου αποτελείται από δραστηριότητες σύντομης συνήθως διάρκειας (20-45 λεπτά), η καθεμιά από τις οποίες έχει ένα κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο παρεμβάλλονται επιμέρους δραστηριότητες, με τις οποίες επιχειρείται η δραστηριοποίηση των παιδιών και η κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου, μέσα σε όσο γίνεται πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας. Τα θέματα των δραστηριοτήτων προέρχονται είτε από το άμεσο περιβάλλον τους (σχολείο, σπίτι κ.ά.) είτε από αυτά που απασχολούν τον κόσμο (υγεία, εκπαίδευση, αθλητισμός κ.λπ.). Μεθοδολογικά, οι στόχοι υλοποιούνται με δραστηριότητες-ασκήσεις, οι οποίες ποικίλουν και διακρίνονται σε δραστηριότητες παραγωγής και κατανόησης προφορικού λόγου, δραστηριότητες δομής, προαναγνωστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες γραπτού λόγου, δραστηριότητες λογοτεχνίας, δραστηριότητες εικαστικών, δραστηριότητες κουκλοθέατρου, δραστηριότητες μουσικής, δραστηριότητες κινητικές, δραστηριότητες μεικτές (συνδυασμός διάφορων δραστηριοτήτων).
Στο διδακτικό υλικό που παρήχθη έγινε προσπάθεια να εισαχθούν στοιχεία γραμματισμού, διαπολιτισμικότητας και επικοινωνίας τα οποία θεωρούνται σύμφωνα με την ανακοίνωση απαραίτητα στοιχεία για ένα υλικό που απευθύνεται σε μαθητές που βρίσκονται κοινωνικά και μαθησιακά σε κατάσταση όχι μόνο μειονοτική αλλά και μειονεκτική σε σύγκριση με άλλους μαθητές.
Ειδικά χαρακτηριστικά:
α) δείγματα διδακτικού υλικού
β) δείγματα ασκήσεων
γ) δείγματα διδακτικών τεχνικών
δ) δείγματα μαθημάτων
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
α) μονοχρωμία
β) μικρή έκταση
Βιβλιογραφικές αναφορές: 2 βιβλιογραφικές αναφορές (στην αγγλική)
Λέξεις - κλειδιά: μειονοτικά σχολεία της Θράκης |
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων |
Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 17-04-2004
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
|