Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Γλώσσα επικοινωνία και γλωσσική εκπαίδευση

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Τοκατλίδου, Β |
Κατηγορία: Βιβλίο (μελέτη)
Eκδότης: Πατάκη
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 2003
Αριθμός ISBN: 9601606335
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Το βιβλίο απευθύνεται στους καθηγητές των ξένων γλωσσών, τους ενδιαφερόμενους να εμπλακούν στη διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων, όσο και στους φοιτητές σχετικών σχολών. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται οι πιο γνωστές θεωρίες για τη γλώσσα, εκτίθενται και σχολιάζονται συνοπτικά βασικές αρχές έννοιες των επιστημών της γλώσσας και της επικοινωνίας. Αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο με τίτλο “Τι είναι γλώσσα: θεωρήσεις και θεωρίες”, γίνεται αναδρομή σε όλες τις θεωρίες που διατυπώθηκαν για τη φύση της γλώσσας από τους ιστορικούς γλωσσολόγους μέχρι τη γενετική γλωσσολογία του Chomsky. Το δεύτερο με τίτλο “Γλώσσα και επικοινωνία” αναφέρεται στην επικοινωνιακή λειτουργία της γλώσσας, ενώ το τρίτο “Γλώσσα και κοινωνία” κοινωνική διάστασή της. Αντικείμενο του δεύτερου μέρους αποτελούν οι νέες γλωσσικές ανάγκες σε συσχετισμό με την ευρωπαϊκή γλωσσική πολιτική. Αποτελείται από 2 κεφάλαια από τα οποία το πρώτο “Νέο περιβάλλον Γλωσσικές πολιτικές και γλωσσικές ανάγκες”, αναφέρεται στην ευρωπαϊκή γλωσσική πολιτική και την πολυγλωσσία ενώ στο δεύτερο “Ανίχνευση και ανάλυση επικοινωνιακών-γλωσσικών αναγκών” γίνεται λόγος για τις ανάγκες του μαθητή και τα μοντέλα ανάλυσή τους. (το μαθητοκεντρικό μοντέλο των Richterich και Chancerel, το διαδραστικό μοντέλο του Mundy το μοντέλο του , το μοντέλο των τεσσάρων επιπέδων των Tarone και Yule, και το εθνογραφικό μοντέλο). Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στην εκπαιδευτική πράξη. Στο τελευταίο αυτό μέρος αναπτύσσεται η μεθοδολογία σχεδιασμού και ανάπτυξης γλωσσικών προγραμμάτων και διδακτικών/μαθησιακών υλικών. Στόχος του είναι να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται και παράγεται ένα πρόγραμμα γλωσσικής κατάρτισης και αναπτύσσεται ένα εκπαιδευτικό πακέτο. Το κεφάλαιο με τίτλο “Σχεδιασμός σχολικών προγραμμάτων” και αναφέρεται σε όλη την πορεία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των προγραμμάτων από τον καθορισμό των στόχων και των κριτηρίων μέχρι την υλοποίησή τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου “Η διαδικασία της παραγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικών” αναφέρεται η πορεία για την παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικών..
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) παραδείγματα εφαρμογών των διαδικασιών που περιγράφονται
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) πίνακες β) σχήματα γ) υποσημειώσεις δ) ευρετήριο ονομάτων ε) ευρετήριο όρων, εννοιών
Βιβλιογραφικές αναφορές: 279 βιβλιογραφικές αναφορές (146 σε αγγλική, 92 σε γαλλική, 2 σε γαλλική, 2 σε ιταλική, 37 σε ελληνική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: αμερικάνικος δομισμός/στρουκτουραλισμός | γενετική γλωσσολογία | γλωσσικά προγράμματα | γλωσσικές ανάγκες | γνωστική γλωσσολογία | δομική γλωσσολογία | εθνογλωσσολογία | εκπαιδευτικά προγράμματα | εφαρμοσμένη γλωσσολογία | ιστορική γλωσσολογία | κοινωνιογλωσσολογία | λειτουργική γλωσσολογία | πραγματολογία |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 17-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ