Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Προβληματισμοί και προτάσεις για τη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Γεωργαντζή, Ε. |
Κατηγορία: Βιβλίο (μελέτη)
Eκδότης: Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 2000
Αριθμός ISBN: 9607079493
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Γίνεται αναφορά στην ποικιλομορφία του κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει τη ΝΕ ως δεύτερη/ ξένη γλώσσα και τίθενται κάποια βασικά ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο που πρέπει να διεξάγεται η διδασκαλία (όπως το αν υπάρχει κατάλληλο διδακτικό προσωπικό για τη διδασκαλία της ΝΕ ως δεύτερης/ξένης γλώσσας). Παρουσιάζεται συνοπτικά μία μελέτη της ερευνήτριας που αφορά τις θεματικές ενότητες στις οποίες ταξινόμησε «το γλωσσικό πλούτο και την ποικιλομορφία της ελληνικής». Πρόκειται για ένα corpus που περιλαμβάνει την ύλη που πρέπει να καλύψουν όσοι μελετούν τη ΝΕ και η οποία διαιρείται σε θεματικές ενότητες, στοιχεία ελληνικού πολιτισμού, γραμματική και συντακτικό. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει το λεξιλόγιο, τις εκφράσεις και τους ιδιωτισμούς της ΝΕ, ταξινομημένα σε οκτώ θεματικές ενότητες. Ακολουθεί ένας πίνακας που παρουσιάζει σχηματικά τις ενότητες να λειτουργούν με δύο τρόπους: οριζόντια και κάθετα. Ως προς την οριζόντια διάσταση, κάθε θέμα διαιρείται σε κεφάλαια από τα οποία τα πρώτα το πραγματεύονται με τρόπο απλό, ενώ προοδευτικά η διαπραγμάτευση γίνεται με πιο πολύπλοκο τρόπο. Καθέτως, το υλικό διαιρείται σε τρεις κύκλους σπουδών (α ’= βασικός, β’ = προχωρημένος, γ’ = κύκλος τελειοποίησης). Με τον τρόπο αυτό, τα κεφάλαια στα οποία υποδιαιρείται κάθε ενότητα συνθέτουν το θεματικό υλικό καθενός από τους τρεις κύκλους του προγράμματος σπουδών και γίνεται μία συστηματική ταξινόμηση των θεμάτων που πρέπει να καλυφθούν στην τάξη κατά τη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Όσον αφορά τη διδασκαλία, υποστηρίζεται η επικοινωνιακή μέθοδος εμπλουτισμένη με ήχο και εικόνα, εφόσον κρίνεται ότι ο βασικότερος σκοπός της διδασκαλίας ξένων γλωσσών είναι η επικοινωνία μεταξύ των ατόμων. Οι απόψεις αυτές ανακλώνται στη σειρά βιβλίων «Τα ελληνικά για ξενόγλωσσους» η οποία περιλαμβάνει τέσσερα βασικά βιβλία, συμπληρωματικά βιβλία με ασκήσεις, λύσεις και λεξιλόγιο, κασέτες και διαφάνειες.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα ασκήσεων β) δείγματα διδακτικών τεχνικών
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία β) πίνακες
Βιβλιογραφικές αναφορές: 27 βιβλιογραφικές αναφορές (3 σε αγγλική, 7 σε ελληνική, 16 σε γαλλική και 1 σε ιταλική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: διδασκαλία εκφράσεων | διδασκαλία ιδιωτισμών | διδασκαλία λεξιλογίου | διδασκαλία στοιχείων πολιτισμού | επικοινωνιακή διδακτική προσέγγιση | θεματικές ενότητες διδασκαλίας της ΝΕ ως δεύτερης /ξένης γλώσσας | οπτικοακουστική διδακτική προσέγγιση | πολυμορφία κοινού που μαθαίνει τη ΝΕ ως δεύτερη /ξένη γλώσσα | πρόγραμμα σπουδών της ΝΕ ως δεύτερης /ξένης γλώσσας |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 17-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ