Συγγραφέας: Μαλέτσκος, Α. | Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο Τίτλος συλλογικού έργου: Εκπαιδευτικοί μιλούν σε εκπαιδευτικούς για τις εμπειρίες τους. Εκπαίδευση γλωσσικών μειονοτήτων
Επιμελητές συλλογικού έργου: Τρέσσου, Ε., Μητακίδου, Σ.
Eκδότης: Παρατηρητής
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Χρόνος έκδοσης: 2003 Αριθμός ISBN: 960374252Χ Σελίδες: 419-432 (14) Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Εθελοντισμός, στήριξη και εκπαίδευση των ατόμων από ειδικές κοινωνικές ομάδες», του γραφείου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Δήμου Κοζάνης όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε παιδιά γλωσσικών μειονοτήτων που κατοικούν στην περιοχή της Κοζάνης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2001 και περιλαμβάνει παιδιά από 11 ως 16 ετών, τα οποία προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία και οι οικογένειές τους έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα στην Κοζάνη. Το επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας ήταν σχεδόν μηδενικό με ελάχιστες εξαιρέσεις. Προηγήθηκε η επιμόρφωση των διδασκόντων και γνωριμία με τις οικογένειες των παιδιών. Στα παιδιά αυτά χρειαζόταν, απαραίτητα, η διδακτική παιδαγωγική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη για να προσαρμοστούν ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Οι διδάσκοντες ήταν όλοι εθελοντές, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εμπειρία σε θέματα υποδοχής μαθητών γλωσσικών και πολιτισμικών μειονοτήτων και μεταπτυχιακές σπουδές στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών. Στόχοι του προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και να βοηθηθούν να κατανοήσουν το μηχανισμό της ελληνικής γλώσσας, τα σύμβολά της, το περιεχόμενό της και έτσι να γίνουν ικανά να διαβάζουν και να κατανοούν ένα απλό κείμενο, να μπορούν να συνομιλούν και να συνεννοούνται. Σκοπός είναι η ανάπτυξη γλωσσικής και επικοινωνιακής δεξιότητας των παιδιών. Ως εργαλείο στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκαν οι Νέες Τεχνολογίες (υπολογιστής, πολυμέσα, διαδίκτυο).
Όλα τα παιδιά είχαν πρόβλημα με το γραπτό λόγο και ιδιαίτερα στη γραμματική. Ξεπερνούσαν εύκολα τις δυσκολίες του προφορικού λόγου και χρειαζόταν ενθάρρυνση για να μιλούν πολύ. Στην αρχή διακατέχονταν από επιφυλακτικότητα και ντρεπόταν αλλά στη συνέχεια εξοικειώνονταν. Έγινε προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στους μαθητές για παραγωγή λόγου και να αξιοποιηθούν τα λογοτεχνικά κείμενα, τα γλωσσικά παιχνίδια και οι Νέες Τεχνολογίες (πολυμέσα, κειμενογράφος, διαδίκτυο) ώστε να συνειδητοποιήσουν και να κατακτήσουν τη δομή της ελληνικής γλώσσας και των γραμματικών όρων. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμα ο τύπος (εφημερίδες και περιοδικά) αλλά και η τηλεόραση για να αντληθούν θέματα.
Η εφαρμογή του προγράμματος έδειξε ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών στην τάξη πέτυχε: πληρέστερη και ευρύτερη κατανόηση του διδακτικού αντικειμένου, πληρέστερη και ουσιαστικότερη πληροφόρηση, πιο ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών, και τέλος, ανάπτυξη του διαλόγου και της συνεργασίας.
Ειδικά χαρακτηριστικά:
α) δείγματα διδακτικών τεχνικών
β) δείγματα διδακτικού υλικού
γ) δείγματα γλωσσικών δραστηριοτήτων
Τεχνικά χαρακτηριστικά:
α) μονοχρωμία
β) μικρή έκταση
Βιβλιογραφικές αναφορές: 14 βιβλιογραφικές αναφορές (12 ελληνικές και 2 αγγλικές)
Λέξεις - κλειδιά: γλωσσικές μειονότητες |
διαδίκτυο |
εκπαιδευτικό Πρόγραμμα |
Κοζάνη |
Νέες Τεχνολογίες |
πολυμέσα |
υπολογιστής |
Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 17-04-2004
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
|