Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Ο ρόλος της ΝΕ γλώσσας στις προσπάθειες του καθηγητή για τη δημιουργία προϋποθέσεων επικοινωνίας στους Βούλγαρους διδασκόμενους (με βάση το νεοεκδοθέν εγχειρίδιο «Τα ΝΕ για αρχάριους», που εκδόθηκε το 1995 στη Σόφια και προορίζεται για βουλγαρόφωνους)

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Poromanska, S. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Εκπαίδευση και Διαπολιτισμική Επικοινωνία. 1ο Διαβαλκανικό Συνέδριο.Πρακτικά
Επιμελητές συλλογικού έργου: Σταυρόπουλος, Χ.
Eκδότης: Gutenberg
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1997
Αριθμός ISBN: 960-01-0685-1
Σελίδες: 258-264 (7)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Έπειτα από μία αναφορά στις έννοιες των επικοινωνιακών χαρακτηριστικών και της διδακτικής ύλης της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, επιχειρείται η παρουσίαση του νέου διδακτικού βιβλίου για την εκμάθηση της ΝΕ από βούλγαρους διδασκόμενους. Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η ΝΕ φιλολογία είναι μία από τις πιο περιζήτητες φιλολογίες στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Δίνεται επιγραμματικά η δομή του βιβλίου εκμάθησης της ΝΕ για βουλγαρόφωνους και παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποια θέματα που περιέχονται σ’ αυτό, όπως η οικογένεια, τα θεάματα και το εστιατόριο. Παράλληλα, παρουσιάζονται συνοπτικά μερικά μαθήματα του βιβλίου. Το συμπέρασμα που εξάγεται από την παρουσίαση αυτή είναι ότι τα θέματα που δίνονται για μελέτη έχουν άμεση σχέση με το ελληνικό γλωσσικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ενδεχομένως στο μέλλον να βρεθούν και οι ίδιοι οι μαθητές. Τέλος, δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι το βιβλίο που συντάχθηκε και είναι βασισμένο στην πολιτιστική κουλτούρα του ακροατηρίου, απευθύνεται σε ενημερωμένους βουλγαρόφωνους με υψηλό επίπεδο μόρφωσης (που ζουν, φυσικά, εκτός ελληνικού γλωσσικού περιβάλλοντος). Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας εδώ νοείται ως αλληλεπίδραση δύο πολιτισμών και, μ’ αυτή την έννοια, η ξενόγλωσση εκπαίδευση μετατρέπεται σε διαπολιτισμική διαδικασία.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) λόγος του προέδρου του συνεδρίου μετά το τέλος της ανακοίνωσης
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία
Βιβλιογραφικές αναφορές: Καμία βιβλιογραφική αναφορά
Λέξεις - κλειδιά: αλληλεπίδραση πολιτισμών | διδασκαλία της ΝΕ στη Βουλγαρία | επικοινωνιακά χαρακτηριστικά ξενόγλωσσης εκπαίδευσης | μέθοδος εκμάθησης της ΝΕ για βουλγαρόφωνους | ξενόγλωσση εκπαίδευση ως διαπολιτισμική διαδικασία | σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ