Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Η αξιολόγηση της επικοινωνιακής δεξιότητας στην ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα.

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Αντωνοπούλου, Ν. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Ο Ελληνικός Κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση 1453-1981. Πρακτικά Α΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών (Βερολίνο, 2-4 Οκτωβρίου 1998)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Αργυρίου, Α., Δημάδης, Κ., Λαζαρίδου, Α.Δ.
Eκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1999
Αριθμός ISBN: 960-344-861-3
Σελίδες: 825-831 (7)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Παρουσιάζονται οι αρχές της επικοινωνιακής προσέγγισης και της επικοινωνιακής, η οποία επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στους διδασκόμενους να αναπτύξουν την ικανότητα να χειρίζονται τη γλώσσα με τρόπο που να γίνονται κατανοητοί στους συνομιλητές τους και να τους κατανοούν, σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινής τους ζωής. Με την εφαρμογή αυτών των αρχών στις τάξεις γλωσσικής διδασκαλίας η έμφαση μετατέθηκε από την εκμάθηση της συντακτικής δομής και της μορφολογίας μιας γλώσσας στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής δεξιότητας και το κέντρο βάρους μεταφέρθηκε από το δάσκαλο στην αυτενέργεια και την αυτονομία του μαθητή. Η σημαντική αυτή αλλαγή στον προσανατολισμό της διδασκαλίας/εκμάθησης των γλωσσών επηρέασε και τον τρόπο αξιολόγησης των διδασκομένων/εξεταζομένων. Το πιο κατάλληλο μοντέλο γι’ αυτού του είδους την αξιολόγηση είναι αυτό της επικοινωνιακής εξεταστικής δοκιμασίας, η οποία είναι πιο ρεαλιστική, έχει άμεση σχέση με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και τα ενδιαφέροντα των υποψηφίων, δίνει έμφαση όχι μόνο στη γραμματική ακρίβεια και ορθότητα, αλλά και στην ικανότητα του εξεταζομένου να χειρίζεται αποτελεσματικά τη γλώσσα σε ορισμένο χώρο και σ’ ένα συγκεκριμένο γλωσσικό περιβάλλον. Η σωστά δομημένη επικοινωνιακή εξεταστική δοκιμασία πρέπει να βασίζεται σε αυθεντικά θέματα, να έχει ενδιαφέρον περιεχόμενο, να μη δημιουργεί αδικαιολόγητη αγωνία και άγχος στους εξεταζομένους, να είναι σαφής και κατανοητή, να λαμβάνει υπόψη τις πιθανές γνώσεις ή εμπειρίες που έχουν οι εξεταζόμενοι, να είναι έγκυρη, αξιόπιστη, αντικειμενική και πρακτική, να είναι συγκρίσιμη με άλλες εξεταστικές δοκιμασίες της ίδιας φιλοσοφίας, να έχει θετική αναδραστική επίδραση στις στη διδακτική διαδικασία. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα ενός τέτοιου μοντέλου είναι ο επικοινωνιακός προσανατολισμός που μπορεί να δώσει των ξένων γλωσσών γενικά αλλά και στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας ειδικότερα, με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική διδασκαλία/εκμάθησή της.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών β) δείγματα εξεταστικών δοκιμασιών (τεστ)
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία β) μικρή έκταση
Βιβλιογραφικές αναφορές: 18 βιβλιογραφικές αναφορές (όλες αγγλικές)
Λέξεις - κλειδιά: αξιολόγηση | γλωσσικές δεξιότητες | εξεταστική δοκιμασία | επικοινωνιακή προσέγγιση | επικοινωνιακό τεστ | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Πιστοποίηση επάρκειας της ελληνομάθειας |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ