Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Επίπεδο-Κατώφλι για τα νέα ελληνικά

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Αντωνοπούλου, Ν. | Βογιατζίδου, Σ. | Μανάβη Δ. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Ο Ελληνικός Κόσμος ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση 1453-1981. Πρακτικά Α΄ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών (Βερολίνο, 2-4 Οκτωβρίου 1998)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Αργυρίου, Α., Δημάδης, Κ., Λαζαρίδου, Α.Δ.
Eκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1999
Αριθμός ISBN: 960-344-861-3
Σελίδες: 833-839 (7)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Παρουσιάζεται η έκδοση Επίπεδο-Κατώφλι για τα νέα ελληνικά που εκπονήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών της Ελλάδας, Παιδείας της Κύπρου και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το «Επίπεδο-Κατώφλι για τα νέα ελληνικά» αποτελεί έκδοση για την ελληνική γλώσσα, αντίστοιχη με αυτήν του «Threshold Level». To «Threshold Level» είναι έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης και αφορά την εκμάθηση της αγγλικής ως ξένης γλώσσας. Είναι το μοντέλο στο οποίο ορίζονται και περιγράφονται οι στόχοι που πρέπει να επιδιώκονται κατά τη διαδικασία της διδασκαλίας /μάθησης των ξένων γλωσσών. Το Επίπεδο-Κατώφλι για τα νέα ελληνικά αποτελείται από δύο τόμους, το κυρίως σώμα, με 12 κεφάλαια και 5 παραρτήματα, και το ερωτηματολόγιο με τα στατιστικά του αποτελέσματα και την ανάλυσή τους. Το περιεχόμενο του πρώτου τόμου βασίζεται στις αρχές της επικοινωνιακής προσέγγισης. Το μαθησιακό κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι αυτό που έχει γενικά γλωσσικά ενδιαφέροντα και που θέλει να μάθει την ελληνική γλώσσα όχι για κάποιον ειδικό σκοπό, αλλά για να αποκτήσει την ικανότητα να δημιουργεί κοινωνικές σχέσεις, να επικοινωνεί με τους φυσικούς ομιλητές της ελληνικής σε απλές καθημερινές αλλά και πιο πολύπλοκες καταστάσεις, να συζητά και να ανταλλάσσει πληροφορίες για θέματα γενικού ενδιαφέροντος σε φιλικό περιβάλλον ή σε περιβάλλον με περισσότερες γλωσσικές απαιτήσεις. Αναφέρονται γενικά οι στόχοι που επιδιώκονται κατά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό τους, δίνεται μια γενική περιγραφή των στόχων σύμφωνα με τους οποίους οι χρήστες της ελληνικής πρέπει να είναι σε θέση όταν συνομιλούν μ’ έναν ομιλητή της γλώσσας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της συνομιλίας που μπορεί να διεξάγεται σε καταστάσεις καθημερινών συναλλαγών, επαγγελματικών επαφών, προσωπικής άμεσης ή έμμεσης επικοινωνίας σε γραπτό ή προφορικό λόγο, περιγράφονται εκτενώς οι καταστάσεις επικοινωνίας στις οποίες αναμένεται να εμπλακεί ο χρήστης της ελληνικής, περιγράφονται οι γλωσσικές λειτουργίες που πρέπει να αναπτύξει ο χρήστης της ελληνικής στο συγκεκριμένο επίπεδο, γίνεται καταγραφή γενικών και γενικών εννοιών που πρέπει να χειρίζεται ο χρήστης της ελληνικής. Επίσης, δίνονται βοηθητικές πληροφορίες που αναφέρονται σε καταστάσεις προφορικής επικοινωνίας, στην κατανόηση και την παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου, σε στρατηγικές μάθησης κ.ά. Επιπλέον περιέχονται θέματα προφοράς και επιτονισμού, μορφολογίας και σύνταξης, διαφορές μεταξύ της κυπριακής διαλέκτου και της ελληνικής γλώσσας, κατάλογος θεμάτων με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ο ομιλητής της ελληνικής γλώσσας και κατάλογος των λέξεων που πρέπει να γνωρίζει ο ομιλητής της ελληνικής γλώσσας σ’ αυτό το επίπεδο.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών β) δείγματα διδακτικού υλικού
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία β) μικρή έκταση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
Λέξεις - κλειδιά: Threshold Level | Αρχικό επίπεδο γλωσσικής συμπεριφοράς (Waystage) | γλωσσικές δεξιότητες | γλωσσικές λειτουργίες | επικοινωνιακή προσέγγιση | ερωτηματολόγιο | καταστάσεις επικοινωνίας | Κατώφλι για τα νέα ελληνικά | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Προχωρημένο επίπεδο γλωσσική συμπεριφοράς (Vantage Level) | στατιστική ανάλυση | Συμβούλιο της Ευρώπης |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ