Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Διαπολιτισμική προσέγγιση

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Μαρκαντώνης Ι. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Ειδική αναφορά σε μαθητές από την Αλβανία. Πρακτικά Σεμιναρίου (που πραγματοποιήθηκε από 29 έως 30 Οκτωβρίου 1992 με τη συμβολή του ΥΠΕΠΘ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Παπακωνσταντίνου, Θ., Δελλασούδας, Λ.
Eκδότης: ΥΠΕΠΘ-Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1994
Αριθμός ISBN:
Σελίδες: 29-31 (3)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Τονίζεται ότι η γλώσσα ως μηχανισμός επικοινωνίας, έκφρασης και πολιτισμικής παραγωγής συνδέεται άμεσα με το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό χώρο όπου ζουν τα άτομα που τη μιλούν. Για το λόγο αυτό κατά τη διδασκαλία μιας γλώσσας ως ξένης, και στην περίπτωση μας της ελληνικής, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και στοιχεία πολιτισμικά και ψυχοκοινωνικά, ώστε οι ξένοι που βρίσκονται στην Ελλάδα να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά η διδασκαλία της ΝΕ ως ξένης /δεύτερης γλώσσας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δομικά, λειτουργικά και δυναμικά στοιχεία της. Ως δομικά στοιχεία της γλώσσας εννοούνται οι απαντήσεις στα ερωτήματα τι, ποιος, πού, πότε και πώς γίνεται ή πρέπει να γίνεται κάτι, στο ερώτημα δηλαδή ποιος θα διδάξει το αντικείμενο αυτό και ποιος θα διδάξει τους ίδιους τους διδάσκοντες. Η λειτουργική διάσταση της γλώσσας σχετίζεται με τη διαφοροποίηση της γλωσσικής διδασκαλίας στην οποία πρέπει να προβαίνει ο δάσκαλος ανάλογα με το κοινό του. Τα δυναμικά στοιχεία της γλώσσας συσχετίζουν το λόγο με την κουλτούρα, εφόσον κάθε άτομο που έρχεται από μια ξένη χώρα και προσπαθεί να μάθει τη ΝΕ, προσπαθεί ταυτόχρονα να προσαρμοστεί γλωσσοκοινωνκά σε έναν άλλο πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας περνάει διαδοχικά από τα εξής πέντε στάδια: α. το στάδιο λήψης επαφής με χαρακτηριστικά συμπτώματα καταπληξίας (shock), β. το στάδιο της αλληλεπίδρασης, γ. το στάδιο της ταύτισης, δ. το στάδιο της γλωσσικής απελευθέρωσης και ε. το στάδιο της συνειδητοποίησης των διαφορετικών δομών.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία
Βιβλιογραφικές αναφορές: Βιβλιογραφικές αναφορές δε δίνονται
Λέξεις - κλειδιά: πολιτισμικά στοιχεία | στάδια γλωσσοπολιτισμικής εμβίωσης | συσχετισμός γλώσσας και κουλτούρας | ψυχοκοινωνικά στοιχεία |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ