Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Ψυχολογική προσαρμογή των μαθητών-παιδιών παλιννοστούντων

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Παπαστυλιανού Α. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Ειδική αναφορά σε μαθητές από την Αλβανία. Πρακτικά Σεμιναρίου (που πραγματοποιήθηκε από 29 έως 30 Οκτωβρίου 1992 με τη συμβολή του ΥΠΕΠΘ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Παπακωνσταντίνου, Θ., Δελλασούδας, Λ.
Eκδότης: ΥΠΕΠΘ-Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1994
Αριθμός ISBN:
Σελίδες: 79-87 (9)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Σημειώνεται ότι κατά τη δεκαετία του 1980 παρατηρήθηκε ένα κύμα παλιννόστησης προς την Ελλάδα, το οποίο προερχόταν κυρίως από την Αυστραλία, τον Καναδά, τις Η.Π.Α και τη Γερμανία. Ένα από τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία για την ένταξη των παλιννοστούντων παιδιών στην ελληνική κοινωνία ήταν η ίδρυση σχολείων παλιννοστούντων. Τα σχολεία αυτά συγκέντρωσαν αρχικά μεγάλο αριθμό μαθητών. Μολονότι το αναλυτικό πρόγραμμα που υιοθετήθηκε ήταν τροποποιημένο για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες και οι δάσκαλοι που απασχολήθηκαν ήξεραν καλά αγγλικά, για να βοηθούν τους μαθητές, κατά τη λειτουργία των σχολείων παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία παρακίνησαν σε διεξαγωγή έρευνας. Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να εντοπιστεί κατά πόσο υπήρχαν θετικές μεταβολές στη στάση των μαθητών ως προς την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα με το πέρασμα του χρόνου. Η βασική υπόθεση ήταν ότι η επαφή με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα συνέβαλλε στην προσαρμογή των παλιννοστούντων μαθητών. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν οι 316 μαθητές του γυμνασίου και λυκείου Βαρυμπόμπης, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο στην αρχή και στο τέλος του σχολικού έτους. Τα αποτελέσματα της έρευνας διέψευσαν την αρχική υπόθεση, αφού φάνηκε ότι με τον καιρό οι μαθητές είχαν την ίδια ή και χειρότερη άποψη για το ελληνικό σχολείο. Επιμέρους συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι α. ότι η ηλικία και το φύλο των μαθητών δεν επηρέασαν πολύ τη στάση τους, β. ότι τα γηγενή Ελληνόπουλα έχουν πιο θετικές απόψεις και γ. ότι οι παλιννοστούντες μαθητές θεωρούν ότι το κράτος παρέχει μικρή βοήθεια στους έλληνες νέους όσον αφορά τη μόρφωση και την εργασία, αλλά μεγαλύτερη όσον αφορά τη διασκέδαση.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών β) στατιστικά στοιχεία
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία β) πίνακες γ) γραφικές παραστάσεις
Βιβλιογραφικές αναφορές: 6 βιβλιογραφικές αναφορές (4 σε αγγλική, 1 σε ελληνική και 1 σε γαλλική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: εμπλοκή γονέων στην εκπαιδευτική διαδικασία | ενημέρωση διδασκόντων | στάση των παλιννοστούντων μαθητών απέναντι στο ελληνικό σχολείο | συγγραφή ειδικών βιβλίων | σχεδιασμός εκπαιδευτικής πολιτικής για παλιννοστούντες μαθητές |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ