Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Η προβληματική των παράλληλων τάξεων για τη διδασκαλία και μάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Κορομηλάς Σ. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Ειδική αναφορά σε μαθητές από την Αλβανία. Πρακτικά Σεμιναρίου (που πραγματοποιήθηκε από 29 έως 30 Οκτωβρίου 1992 με τη συμβολή του ΥΠΕΠΘ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Παπακωνσταντίνου, Θ., Δελλασούδας, Λ.
Eκδότης: ΥΠΕΠΘ-Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1994
Αριθμός ISBN:
Σελίδες: 89-95 (7)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Επιχειρείται η διερεύνηση προβληματικών καταστάσεων που εμφανίζονται κατά τη διδασκαλία της ΝΕ σε αλλοδαπούς μαθητές που συγκροτούν παράλληλη τάξη (Π.Τ.). Διευκρινίζεται ότι ο όρος «παράλληλη τάξη» δηλώνει την κατάταξη των μαθητών σε μια ομάδα σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια και τη δημιουργία ξεχωριστής τάξης, με σκοπό να βοηθηθούν οι δάσκαλοι να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους. Σημειώνεται ωστόσο ότι τα μαθησιακά αποτελέσματα των Π.Τ. με αλλοδαπούς μαθητές δεν είναι ικανοποιητικά. Τα κυριότερα προβλήματα σχετικά με τη διδασκαλία της ΝΕ σε αλλοδαπούς διαιρούνται α. στα προβλήματα που έχουν σχέση με το δάσκαλο (ο οποίος ενδεχομένως δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά και δε διαθέτει αρκετό χρόνο για την εργασία του), β. στα προβλήματα που προέρχονται από τους αλλοδαπούς μαθητές (οι οποίοι μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και να αντιμετωπίζουν διάφορα μαθησιακά προβλήματα) και γ. στα προβλήματα που ανάγονται στο εκπαιδευτικό σύστημα (όπως η απουσία συγκεκριμένου προγράμματος και βιβλίων και η έλλειψη διδακτικού υλικού). Κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που εμφανίζονται στα παιδιά που φοιτούν σε Π.Τ. είναι η δημιουργία δυσάρεστων συναισθημάτων για τον εαυτό τους, το σχολείο και την κοινότητα, ο περιορισμός επικοινωνίας με τους Έλληνες συνομηλίκους τους και ενίοτε ο περιορισμός των αποτελεσμάτων της διδασκαλίας της ΝΕ. Το γενικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το ξεχώρισμα των παιδιών δημιουργεί έντονες προβληματικές καταστάσεις. Για το λόγο αυτό, προτείνεται: η διεξαγωγή σεμιναρίων για την ενημέρωση των δασκάλων, η ενίσχυση των δημοτικών σχολείων με πρόσθετο διδακτικό προσωπικό και η διεξαγωγή πανεπιστημιακών ερευνών για την εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων για τη διδασκαλία της ΝΕ σε αλλοδαπούς.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία
Βιβλιογραφικές αναφορές: 14 βιβλιογραφικές αναφορές (14 σε ελληνική και 2 σε αγγλική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: ανάγκη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού στα δημοτικά σχολεία | εκπαίδευση δασκάλων | παράλληλες τάξεις για αλλοδαπούς μαθητές | ποικιλία εμπειριών αλλοδαπών | προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος | σεμινάρια ενημέρωσης δασκάλων |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ