Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Ειδικό διδακτικό υλικό της Γ.Γ.Λ.Ε.

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Γενειατάκη Ε. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Ειδική αναφορά σε μαθητές από την Αλβανία. Πρακτικά Σεμιναρίου (που πραγματοποιήθηκε από 29 έως 30 Οκτωβρίου 1992 με τη συμβολή του ΥΠΕΠΘ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Παπακωνσταντίνου, Θ., Δελλασούδας, Λ.
Eκδότης: ΥΠΕΠΘ-Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1994
Αριθμός ISBN:
Σελίδες: 139-147 (9)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Γίνεται αναφορά στο έργο της Γεν. Γραμματείας Λαϊκής Επιμόρφωσης σχετικά με την πολιτισμική ομάδα των Τσιγγάνων. Πολύ σημαντική κρίνεται η παραγωγή διδακτικού υλικού, το οποίο δοκιμάστηκε επί τρία χρόνια σε κοινότητες Τσιγγάνων. Ο σχεδιασμός του διδακτικού αυτού υλικού βασίστηκε σε τρεις στόχους: α. στην προσπάθεια ομαλής ένταξης και επιβίωσης των Τσιγγάνων στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Ελλάδας, β. στην προσπάθεια ομαλής πρόσβασης και ένταξης των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και γ. στην προσπάθεια αποδοχής του τρόπου ζωής τους, ανάπτυξης από τους Τσιγγάνους του προφορικού λόγου της κυρίαρχης ομάδας και απόκτησης των δεξιοτήτων γραφής και ανάγνωσης. Όσον αφορά την αποδοχή του τρόπου ζωής και της κουλτούρας των Τσιγγάνων, σημειώνεται ότι έννοιες όπως η αυτοσυνείδηση και η αυτοπεποίθηση είναι αναγκαίες στο άτομο προκειμένου να δομήσει την ταυτότητά του και να μπορέσει να ενταχθεί αρμονικά σε μια ομάδα. Για το λόγο αυτό το διδακτικό υλικό που παρήχθη αποτελεί ένα μέσο τόνωσης του αυτοαισθήματος των Τσιγγάνων. Σχετικά με την ανάπτυξη του προφορικού-επικοινωνιακού λόγου της κυρίαρχης ομάδας, αναφέρεται ότι οι Τσιγγανόπαιδες θεωρούνται δίγλωσσοι, με την ελληνική γλώσσα να είναι σαφώς περιορισμένη σε σχέση με τη μητρική τους. Κρίνεται ότι η σχολική παρέμβαση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, προκειμένου να αποφευχθεί η απότομη ρήξη των παιδιών με τη μητρική τους γλώσσα. Τέλος, η απόκτηση των δεξιοτήτων γραφής και ανάγνωσης επιδιώκεται μέσω των σταδίων: α. της προετοιμασίας για γραφή και ανάγνωση (με πολλές προπαρασκευαστικές ασκήσεις) και β. της κύριας γραφής και ανάγνωσης, οι οποίες εξασκούνται μέσω της αναλυτικοσυνθετικής μεθόδου.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών β) δείγματα ασκήσεων
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία
Βιβλιογραφικές αναφορές: 26 βιβλιογραφικές αναφορές (23 σε ελληνική και 3 σε γερμανική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: απόκτηση δεξιοτήτων γραφής και ανάγνωσης από τους Τσιγγάνους | διδακτικό υλικό για Τσιγγανόπαιδες | ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο εκπαιδευτικό σύστημα | πολιτισμική ομάδα Τσιγγάνων | στοιχεία γραμματικής της Romanes | τόνωση αυτοαισθήματος Τσιγγάνων |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ