Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Τεχνικές παραγωγής διδακτικού υλικού για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας: αλλοδαποί, παλιννοστούντες

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Γκούμα Ε. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Ειδική αναφορά σε μαθητές από την Αλβανία. Πρακτικά Σεμιναρίου (που πραγματοποιήθηκε από 29 έως 30 Οκτωβρίου 1992 με τη συμβολή του ΥΠΕΠΘ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Επιμελητές συλλογικού έργου: Παπακωνσταντίνου, Θ., Δελλασούδας, Λ.
Eκδότης: ΥΠΕΠΘ-Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1994
Αριθμός ISBN:
Σελίδες: 149-157 (9)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Ύστερα από μια σύντομη αναφορά στην έννοια των τεχνικών που πρέπει να επιλέγονται κατά τη διδακτική διαδικασία, αναφέρονται οι γενικές προϋποθέσεις διδασκαλίας της ΝΕ σε αλλοδαπούς. Αυτές διαιρούνται στο γενικό πλαίσιο επιλογών (στόχοι, ύλη, υλικό, τεχνικές, τακτική) και στο σχεδιασμό και προετοιμασία των δραστηριοτήτων (πρόταση ενός μοντέλου σχεδιασμού, παραδείγματα εφαρμογής). Αναφέρονται κάποιες εκπαιδευτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι αλλοδαποί, όπως το ότι οι τίτλοι σπουδών που φέρουν από τις χώρες τους δεν αναγνωρίζονται πάντα. Σημειώνεται ότι για την παραγωγή διδακτικού υλικού για κοινά αλλοδαπών είναι αναγκαίες κάποιες πολιτισμικές, γλωσσικές και μαθησιακές γνώσεις. Συγκεκριμένα το κοινό των Αλβανόφωνων θεωρείται ότι έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: α. αίσθημα μειονεξίας στο χώρο του σχολείου και β. συναίσθημα προσωρινότητας στη χώρα υποδοχής που οδηγεί σε αποθάρρυνση για σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης. Η δημιουργία κάποιου προγράμματος για συγκεκριμένα κοινά κρίνεται ότι πρέπει να περνά μέσα από δεδομένα όπως η θρησκεία του κοινού και οι βασικές ανάγκες του για καθημερινή επικοινωνία. Παράλληλα, για την οργάνωση του υλικού είναι αναγκαίο να λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της ιστορικής ταυτότητας του κοινού. Όταν αποφασιστούν οι σταθερές που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση του προγράμματος, ο δάσκαλος μπορεί να προβεί στις θεματικές επιλογές που θα καθορίσουν την τελική μορφή του υλικού. Στο σημείο αυτό επιλέγονται και οι τεχνικές, από τις οποίες αναφέρονται τρεις βασικές: οι περιστάσεις επικοινωνίας, οι μικρές σκηνές ρόλων και οι αναπαραστάσεις πολυπλοκότερων διαδικασιών. Τέλος, επιχειρείται συσχετισμός των τεχνικών με την κοινωνική ταυτότητα των Αλβανόφωνων μαθητών.
Ειδικά χαρακτηριστικά: α) δείγματα διδακτικών τεχνικών β) δείγματα ασκήσεων
Τεχνικά χαρακτηριστικά: α) μονοχρωμία β) υποσημειώσεις
Βιβλιογραφικές αναφορές: 38 βιβλιογραφικές αναφορές (27 σε ελληνική, 10 σε γαλλική και 1 σε αγγλική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: δημιουργία προγράμματος για διδασκαλία ΝΕ σε αλλοδαπούς | διδακτικές τεχνικές | είδη διγλωσσίας | περιστάσεις επικοινωνίας | προαλφαβητισμός | τεχνικές παραγωγής διδακτικού υλικού | χαρακτηριστικά Αλβανόφωνων μαθητών |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 18-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ