Κεντρική Σελίδα

Πληροφορίες  Βοήθεια  Αφίσα  English Summary  Media.UoA Central


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (1980-2004) [ Πληροφορίες ] [ Συντελεστές ] [ Πρώτη Σελίδα ]

Η παρέμβαση του γλωσσικού ιδιώματος στην εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Μια ερευνητική προσέγγιση σε φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικής γλώσσας από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

Εκτυπώσιμη μορφή της καταχώρησης
Εκτύπωση
Συγγραφέας: Γεωργογιάννης, Π. |
Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο
Τίτλος συλλογικού έργου: Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Επιμελητές συλλογικού έργου: Γεωργογιάννης, Π.
Eκδότης: Gutenberg
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 1999
Αριθμός ISBN: 9600106827
Σελίδες: 113-124 (12)
Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Έρευνες έδειξαν ότι στην εκμάθηση μιας νέας γλώσσας η γνωστή ήδη γλώσσα μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση. Το ίδιο ισχύει, όπως έδειξαν σχετικές έρευνες, όταν όσοι διδάσκονται μια νέα γλώσσα, εκτός από τη μητρική τους, γνωρίζουν και ιδίωμα της γλώσσας, που διδάσκονται. Η υπόθεση την οποία εξετάζει η συγκεκριμένη έρευνα υποστηρίζει ότι οι φοιτητές των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούν το ελληνικό γλωσσικό ιδίωμα της χώρας στην οποία ζουν (στην περίπτωση μας ποντιακά) στο οικογενειακό τους περιβάλλον δέχονται μικρή ως μηδενική παρέμβαση του γλωσσικού ιδιώματος στην εκμάθηση της νέας ελληνικής και επομένως οι επιδόσεις τους επηρεάζονται ελάχιστα ή καθόλου από αυτό. Το δείγμα αποτελούνταν από φοιτητές, που προέρχονταν από πανεπιστημιακά τμήματα ελληνικής γλώσσας των Δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και είχαν διδαχτεί τουλάχιστο για δύο χρόνια την ελληνική γλώσσα. Όλοι οι ελληνικής καταγωγής φοιτητές κατείχαν το γλωσσικό «ποντιακό» ιδίωμα, και το χρησιμοποιούσαν στις καθημερινές συνομιλίες με την οικογένειά τους. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι: α. όλες οι ομάδες των φοιτητών που γνωρίζουν ή δε γνωρίζουν το ποντιακό ιδίωμα, κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας τους στο πλαίσιο του προγράμματος, μεταξύ του pretest και του posttest παρουσιάζουν θεαματική βελτίωση, β. οι φοιτητές του δείγματος, που γνωρίζουν το ποντιακό γλωσσικό ιδίωμα, παρουσιάζουν κατάλοιπα παρεμβολής αυτού του ιδιώματος στην εκμάθηση της νέας ελληνικής γλώσσας και γ. η παρέμβαση όποιου γλωσσικού ιδιώματος, συγγενούς με τη νέα ελληνική γλώσσα, παίζει σημαντικό ρόλο, όταν οι φοιτητές βρίσκονται στα αρχικά στάδια της εκμάθησης της νέας ελληνικής. Όταν, όμως, προχωρούν και φτάνουν σε μέσο ή και προχωρημένο επίπεδο ελληνομάθειας, η παρέμβαση του γλωσσικού ιδιώματος είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη.
Ειδικά χαρακτηριστικά: (α) αποτελέσματα ερευνών
Τεχνικά χαρακτηριστικά: (α) πίνακες (β) υποσημειώσεις (γ )μονοχρωμία
Βιβλιογραφικές αναφορές: 8 βιβλιογραφικές αναφορές (1 σε γαλλική, 4 σε γερμανική, 1 σε ιταλική, 1 σε ελληνική, 1 σε ρωσική γλώσσα.)
Λέξεις - κλειδιά: γλωσσική σύγχυση (interferenz) | γλωσσικό ιδίωμα |

Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 06-04-2004

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208

Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ