Συγγραφέας: Ιακώβου, Μ. | Καββαδά, Α. | Μπέλλα, Σ. | Κατηγορία: Δημοσίευση σε συλλογικό τόμο Τίτλος συλλογικού έργου: Α' Διεθνές Συνέδριο για τη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας - Αθήνα 25-26 Σεπτεμβρίου 2000 Πρακτικά Συνεδρίου
Επιμελητές συλλογικού έργου: Τσοτσορού, Α.
Eκδότης: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σειρά:
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Χρόνος έκδοσης: 2003 Αριθμός ISBN: 960-8028-24-8 Σελίδες: 321-332 (12) Γλώσσα κειμένου: Ελληνική
Προβλεπόμενο κοινό: Όλες οι κατηγορίες
Περιγραφή: Παρουσιάζονται τα επίπεδα γλωσσομάθειας που ισχύουν σύμφωνα με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ιδιαίτερη περίπτωση των νέων ελληνικών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο έχει μεταφερθεί και εφαρμοστεί για τα ελληνικά το οριοθετημένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης Θεωρητικό Πλαίσιο (1996) για την Εκμάθηση, τη Διδασκαλία και την Αξιολόγηση των Σύγχρονων Γλωσσών. Τα επίπεδα που περιλαμβάνονται στο θεωρητικό αυτό πλαίσιο προτείνεται να μεταφερθούν για τα ελληνικά με την ακόλουθη μορφή:
C2
C1
Competent User 5 Επίπεδο Αυτάρκειας
4 Επίπεδο Προχωρημένο Ικανός χρήστης
B2 Vantage
B1 Threshold
Independent User 3 Επίπεδο Επάρκειας
2 Βασικό Επίπεδο
Ανεξάρτητος χρήστης
A2 Waystage
A1 Breakthrough
Basic User 1 Εισαγωγικό Επίπεδο
0 Στοιχειώδες Επίπεδο
Αρχικός χρήστης
Η κύρια ιδέα του Βασικού Επιπέδου (ΒΕ) (Threshold) είναι ότι οι μαθητές έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο γλωσσικής ικανότητας που τους επιτρέπει να λειτουργούν με έναν υψηλότερο βαθμό ανεξαρτησίας και να είναι σε θέση να δηλώσουν τις θέσεις τους σε όλη τους την έκταση. Αντίθετα, ο μαθητής κάτω του ΒΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα ήδη αποθηκευμένο σύνολο λέξεων και φράσεων που τον καθιστούν «δυνάμει» ικανό να φέρει σε πέρας έναν περιορισμένο αριθμό καθημερινών επικοινωνιακών καταστάσεων. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαίος ο καθορισμός ενός χαμηλότερου επιπέδου, του Εισαγωγικού (ΕΕ) (Waystage). Από την ανάλυση όμως των γλωσσικών αναγκών της ομάδας-στόχου για τις λιγότερο ομιλούμενες και διδασκόμενες γλώσσες της Ευρώπης προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ακόμη χαμηλότερο επίπεδο, το Στοιχειώδες (ΣΕ) (Breakthrough). Παρά τον περιορισμένο γλωσσικό κώδικα που διαθέτει ο ομιλητής αυτού του επιπέδου, του δίνεται η δυνατότητα να εμπλακεί σε επικοινωνιακές καταστάσεις που θεωρητικά απαιτούν ισχυρότερο γλωσσικό οπλισμό και μεγαλύτερη γλωσσική ικανότητα. Όπως, όμως, με το ΣΕ καλύπτονται οι πρωτογενείς ανάγκες σπουδαστών στην πρώτη επαφή τους με την νέα ελληνική ως ξένη γλώσσα, η επέκταση προς τα πάνω του ΒΕ στο Επίπεδο Επάρκειας έρχεται να καλύψει συνθετότερες ανάγκες των σπουδαστών της ΝΕ που επιλέγουν να ζήσουν, να σπουδάσουν, να εργαστούν και γενικότερα να εμβαθύνουν στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα της γλώσσας-στόχου. Γι αυτόν το λόγο κρίνεται απαραίτητη η προσαρμογή στα ελληνικά του «Επιπέδου Επάρκειας» (ΕΕ) (Vantage Level), στο βαθμό που μπορεί να καλύψει κενά στη διδακτική και εξεταστική διαδικασία της ν.ε. ως ξένης γλώσσας. Η έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Vantage Level (1996) στηρίζεται στο Θεωρητικό Πλαίσιο που έχει τεθεί για τα δύο προηγούμενα επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις άξονες Λογικές ΈννοιεςΠράξεις ΟμιλίαςΘεματικοί Κύκλοι δε διαφοροποιούνται στο ΕΕ. Αυτό που προτείνεται είναι η ανακατάταξη του γλωσσικού υλικού της έκδοσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με δεδομένη την υπερκάλυψη των προδιαγραφών των δύο προηγούμενων επιπέδων ως προς τη γλωσσική τους πραγμάτωση.
Ειδικά χαρακτηριστικά: (α) δείγματα αναλυτικών προγραμμάτων
Τεχνικά χαρακτηριστικά: (α) μονοχρωμία
(β) μικρή έκταση
(γ) πίνακες
Βιβλιογραφικές αναφορές: 5 βιβλιογραφικές αναφορές (4 σε αγγλική, 1 σε ελληνική γλώσσα)
Λέξεις - κλειδιά: αναλυτικά προγράμματα |
Βασικό Επίπεδο (Threshold) |
Εισαγωγικό Επίπεδο (Waystage) |
επίπεδα γλωσσομάθειας |
Επίπεδο Αυτάρκειας (C2) |
Επίπεδο Επάρκειας (Vantage) |
Επίπεδο Προχωρημένο (C1) |
Στοιχειώδες Επίπεδο (Breakthrough) |
Συμβούλιο της Ευρώπης |
Ερευνητής: Ομάδα Έρευνας
Ημερομηνία ενημέρωσης: 20-08-2006
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 208
Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /home/ntlab/public_html/areas/language/gafl/details.php on line 213
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
|