Οι αδύναμοι τύποι της προσωπικής αντωνυμίας μπορούν να αντικαθιστούν μια ονοματική φράση (ή και να συναναφέρονται με κάποια ονοματική φράση που συνυπάρχει στην πρόταση στην περίπτωση του κλιτικού διπλασιασμού - βλ. σχετικό δελτίο) υπό προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν τόσο με τη θέση τους όσο και με τη μορφή τους:
(α) σε κάθε ρήμα μπορούν να προσαρτώνται το πολύ δύο κλιτικά - το ένα σε αιτιατική και το άλλο σε γενική·
(β) αν το ρήμα βρίσκεται σε τύπο της οριστικής ή της υποτακτικής (αν δηλ. είναι «παρεμφατικό») τα κλιτικά παίρνουν θέση προρηματική, αυστηρά αμέσως πριν το ρήμα (τίποτε δεν μπορεί να διακόψει την ακολουθία κλιτικό + ρήμα), και με αυστηρή σειρά - πρώτα η γενική και μετά η αιτιατική:
του το είπα
δεν του το είπα
θα του το πω
δε θα του το πω
ας του το πω
ας μην του το πω
να του το πω
να μην του το πω
μην του το πεις
(γ) αν το ρήμα βρίσκεται σε «συντελικό χρόνο» (συνδυασμούς του έχω + μη παρεμφατικό τύπο) ισχύουν τα ίδια, όμως η θέση των κλιτικών συναρτάται με το έχω και όχι με το μη παρεμφατικό τύπο:
του το είχα πει
δεν του το είχα πει
θα του το έχω πει
δε θα του έχω πει
ας του το είχες πει
ας μην του το είχες πει
να του το έχεις πει
να μην του το έχεις πει
μην του το έχεις πει
(δ) αν το ρήμα βρίσκεται σε τύπο προστακτικής ή «γερουνδίου» (δηλ. αν είναι «μη παρεμφατικό»), τα κλιτικά εμφανίζονται ακριβώς μετά το ρήμα και μπορούν να εμφανίζονται με οποιαδήποτε σειρά:
πες το μου!
πες μου το!
λέγοντάς το του
λέγοντάς του το
(ε) σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το κλιτικό σε αιτιατική μπορεί να είναι αντωνυμία του γ΄ προσώπου μόνο: *να του με στείλεις, *θα σου με φέρει.