Εξ ορισμού, οι εγκλίσεις επιθυμίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την έκφραση ευχής. Έτσι, τόσο η προστακτική όσο και η «υποτακτική» (δηλ. οι συνδυασμοί του ρήματος με τα ας και να βλ. σχετικά δελτία) μπορούν να εκφράσουν ευχές, προτροπές, επιθυμίες κτλ.
Στην περίπτωση των συνδυασμών του να και του ας με παρελθοντικούς χρόνους, η ευχή θεωρείται ως μη πραγματοποιήσιμη (είτε γιατί αναφέρεται σε χρόνο παρελθοντικό είτε γιατί παρουσιάζεται ως κάτι αδύνατο).
Οι συνδυασμοί του ας με «παρατατικό» μπορεί να αναφέρονται είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον (και αντίστοιχα η ευχή να είναι πραγματοποιήσιμη ή όχι):
Ας ερχόσουν τότε που σου είχα πει
(παρελθόν μη πραγματοποιήσιμη ευχή)
Ας ερχόταν πάλι να τον ξαναβλέπαμε
(μέλλον ευχή πραγματοποιήσιμη, αλλά λιγότερο πιθανή από την αντίστοιχη με μη παρελθοντικό: Ας έρθει πάλι να τον ξαναδούμε).
Οι αντίστοιχες δομές με το να έχουν αντίστοιχες ερμηνείες, όμως φαίνονται περισσότερο προτρεπτικές παρά ευχετικές (εκτός αν προτάσσεται κάποιος λεξικός δείκτης της ευχετικής τροπικότητας: μακάρι, αχ και...).
Οι συνδυασμοί του ας ή του να με «υπερσυντέλικο» σε κάθε περίπτωση εκφράζουν ευχή μη πραγματοποιήσιμη:
Ας είχε έρθει Μακάρι να είχε έρθει
Στην περίπτωση των συνδυασμών με «αόριστο», ο ομιλητής εύχεται κάτι που οπωσδήποτε έχει ή δεν έχει ήδη συμβεί στο παρελθόν αλλά που ο ίδιος πρόκειται να μάθει την έκβασή του στο μέλλον (δεν παίρνει όμως θέση ως προς τις πιθανότητες):
Ας κέρδισε Μακάρι να κέρδισε.